Καταλίνα Ασίντε – Νευροχειρουργός

Ονομάζομαι Καταλίνα Ασίντε. Είμαι γιατρός νευροχειρουργός με εμπειρία 18 ετών στην παραδοσιακή ιατρική και μαθήτρια της θεραπευτικής τεχνικής Bowen (Bowtech).

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την περίπτωση ενός ασθενούς μου από ιατρικής άποψης, αλλά και από τη γνώση μου γύρω από την τεχνική Bowen.

Ο ασθενής ΤΣ, 29 ετών, επαγγελματίας οδηγός, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στις20 Σεπτεμβρίου του 2010. Μετά τις πρώτες εξετάσεις η διάγνωση ήταν : Σοβαροί διάχυτοι εγκεφαλικοί μώλωπες, οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα στο δεξί ημισφαίριο, κατάγματα αριστερών πλευρών, μώλωπας στον άνω αριστερό πνευμονικό λοβό, αριστερός πνευμονοθώρακας, αριστερό γραμμικό εγκεφαλικό κάταγμα. Υποβλήθηκε σε έκτακτη χειρουργική επέμβαση για την εκκένωση του υποσκληρίδιου αιματώματος,  με κρανιακή αποσυμπίεση της αριστερής πρόσθιας πλευράς του βρεγματικού οστού (η χειρουργική αφαίρεση των πρόσθιων βρεγματικών οστών, σεμία επιφάνεια 7 με 10 εκ., απελευθερώνοντας το αίμα που συμπίεζε τον εγκέφαλο).

Η γενική κατάσταση του ασθενή βελτιώθηκε, είχε συνείδηση αλλά αδυνατούσε να κινηθεί εκούσια., να φάει μόνος του ή να ελέγχει το σφιγκτήρα του. Αργότερα υπέστη και άλλη εγχείρηση, για υδροκεφαλισμό, η οποία συνίστατο σε κοιλιοπεριτοναϊκή  αναστόμωση. Όταν αποδεσμεύτηκε από την υπηρεσία μας ο ασθενής είχε συνείδηση, αλλά η συνεργασία του αποδείχθηκε δύσκολη. Μπορούσε να δώσει απαντήσεις μόνο με την κίνηση των ματιών, μερικές φορές κινούσε ελάχιστα το δεξί βραχίονα. Είχε δυσκολία στην κατάποση (η θρέψη γινότανε μέσω ρινογαστρικού σωλήνα), δεν είχε έλεγχο του σφιγκτήρα (χρειαζόταν ουρικό  καθετήρα) και αδυνατούσε εντελώς να περπατήσει.

 

Αργότερα, ο ασθενής εισήχθη στην Ιατρική Κλινική Αποκατάστασης, όπου άρχισε φυσικοθεραπεία και λογοθεραπεία. Η κινητική του ικανότητα βελτιώθηκε ελάχιστα. Μόλις του αφαιρέθηκε ο ρινογαστρικός σωλήνας, ο ασθενής έπαθε βρογχοπνευμονία λόγω της δυσκολίας κατάποσης. Του έγινε ενδοσκοπική γαστροστομία στις 24 Ιουνίου 2011. Όλο αυτό το διάστημα ο ασθενής έκανε κατ’οίκον φυσικοθεραπεία, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, η οικογένεια του ασθενή έμαθε για την θεραπευτική τεχνική Bowen και αποφάσισε να τη δοκιμάσει σαν τελευταία διέξοδο σε εβδομαδιαίες συνεδρίες με την θεραπεύτρια Νικουλίνα  Γκεοργκίτα. Μετά τις πρώτες συνεδρίες, τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Άρχισε να μιλάει και να καταπίνει τον μήνα Νοέμβριο, και αργότερα μπορούσε να καθίσει και να κάνει μερικά βήματα. Σε λίγους μήνες αφότου άρχισε τη θεραπεία Bowen, ο ασθενής επανέκτησε επίσης τον έλεγχο του σφιγκτήρα του.

Τον Φεβρουάριο του 2012 ο ασθενής εμφανίστηκε στην κλινική μας για να υποβληθεί σε κρανιοπλαστία ( διόρθωση της οστικής ατέλειας με ακρυλικό πέταλο). Όλα πήγαν καλά με καλή εξελικτική πορεία του ασθενή. Μπορούσε να μιλήσει, να περπατήσει και να τραφεί μόνος του τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο ασθενής παρουσίασε μία αριστερή πρόσθια πληγή με πυόρροια. Αφού έγινε προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα με αντιβίωση, σύμφωνα με το αντιβιόγραμμα, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το ακρυλικό πέταλο ως ξένο σώμα το οποίο διατηρούσε τη λοίμωξη. Αυτή η απόφαση επηρεάστηκε επίσης από την ύπαρξη μιας μετεγχειρητικής διάνοιξης (διαχωρισμός των στιβάδων μίας εγχειρητικής πληγής).

Αρχικά δεν είχα μία εξήγηση γι αυτή τη διάνοιξη. Μπόρεσα να βρω μία εξήγηση κατά την εγχείρηση, όταν, αφού αφαίρεσα το ακρυλικό πέταλο, παρατήρησα μία ινώδη κατασκευή σε εκείνο το επίπεδο (μία αντίδραση του σώματος) που έμοιαζε με στρώσεις κρεμμυδιού.

Συμπεράσματα

 Η βλαστική κατάσταση του ασθενή ήταν σταθερή για ένα χρόνο μετά το ατύχημα,παρόλη την ιατρική θεραπεία (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία). Ένα χρόνο μετά την έναρξη θεραπείας με την τεχνική Bowen, ο ασθενής φαινόταν και λειτουργούσε σαν ένα υγιές άτομο, σκεπτόταν, μιλούσε, έτρωγε και περπατούσε ολομόναχος. Το γεγονός ότι η λοίμωξη δεν ακολουθήθηκε από μηνιγγίτιδα, θεωρώντας ότι το ακρυλικό πέταλο ήταν ξένο σώμα για τον οργανισμό, μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την εργασία του «εσωτερικού γιατρού» – ενεργοποιημένη από την τεχνική Bowen.

Τελικά, η ινώδης κατασκευή που βρήκα αφού αφαίρεσα το ακρυλικό πέταλο, φαίνεται να είναι άλλο ένα επακόλουθο αυτό-ίασης. Βλέποντας την αναγέννηση του οστικού ιστού με άφησε κατάπληκτη. Κατά τη διάρκειά μου σαν γιατρός, είχα την ευκαιρία να δω το σώμα να αντιδρά ύστερα από τέτοια παρέμβαση, αλλά ποτέ δεν είδα τον ινώδη ιστό να εκδηλώνεται με τόσο λεπτές στρώσεις.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν θα πίστευα τέτοια ιστορία εάν δεν την έβλεπα να συμβαίνει με τα ίδια μου τα μάτια. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ μα αυτή την περίπτωση που αποφάσισα να εγγραφώ στα μαθήματα Bowen και αφότου άρχισα να εφαρμόζω την τεχνική η ίδια,να συναντώ πολλές άλλες καταπληκτικές καταστάσεις.

Καλό Bowen,

Dr. Καταλίνα Ασίντε